"God is getrouw ..."

1Kor.1:9

Gebed om Herleving

Gebed om Herleving

"God is getrouw ..."

1Kor.1:9

"... Die het ook doen zal"

1Thess. 5:24

 

Angrogna

Geschiedenis / Europa Italië / Angrogna-vallei

Angrogna-vallei
Angrogna-vallei

De Angrogna-vallei. Deze vallei ligt ten noorden van de Pellice-vallei.

Waldenzen-kerkje te Ciabas
Waldenzen-kerkje te Ciabas

Het oudste bewaard gebleven kerkje in de Valleien, daterend uit 1555. Voor deze tijd hadden de Waldenzen geen kerken, maar kwamen bijeen in gewone huizen, grotten of op de hellingen. Zie op de voorgevel het embleem van de Waldenzen: een kandelaar en zeven sterren eromheen, met als opschrift: Lux lucet in tenebris (Het licht schijnt in de duisternis). De tekst komt uit Jesaja 51:3: "L'Eternel a pitié de Sion". Letterlijk vertaald: "De Eeuwige (Frans voor 'HEERE') heeft Zich over Sion ontfermd."

Gedenkteken te Chanforan (1932)
Gedenkteken te Chanforan (1932)

In 1532 kwamen duizenden hier samen om een vraag van het hoogste belang te bespreken: "Behoort de Kerk van de Valleien de Reformatie aan te hangen, of zich afzijdig te houden?" Farel en andere Reformatoren waren aanwezig om de Waldenzen aan te sporen dat zij de hand zouden reiken aan de Kerken van de Reformatie. Uiteindelijk besloot de Synode bevestigend. Het gevolg van deze bijeenkomst was een grote opwekking in de Valleien – een tijd van geestelijke zegen volgde gedurende bijna dertig jaar.

Pad naar de Gheisa d'la tana
Pad naar de Gheisa d'la tana

Het pad naar de Gheisa d'la tana (grotkerk) tussen Angrogna en Serre, waar in de dagen der vervolging kleine groepjes mensen luisterden naar de verkondiging van het Evangelie. Ondertussen stonden op de heuvels rondom schildwachten om te waarschuwen als de vijand naderde.

Ingang van de grotkerk
Ingang van de grotkerk

Bij de Gheisa d'la tana (grotkerk). De ingang bevindt zich hier links achteraan. Men kan er alleen gebukt doorheen. Rechts is een gedenkplaat te zien.

Rotsen bij de Gheisa d'la tana
Rotsen bij de Gheisa d'la tana

Rotsen in de buurt van de grotkerk.

San Lorenzo
San Lorenzo

Het dorp San Lorenzo (nu Angrogna genoemd), op 782 m. In het midden het Waldenzen-kerkje.

Waldenzen-kerk te Serre
Waldenzen-kerk te Serre

De Waldenzen-kerk van Serre. Zie voor een verslag van een dienst in deze kerk: Geschiedenis / Europa / Italië > "Een kerkdienst in Serre (1844)".

Deur van kerk te Serre
Deur van kerk te Serre

De deur van de Waldenzen-kerk te Serre. Let ook hier op het embleem. De tekst (Italiaans) is Psalm 23:1: "L'Eterno e il mio pastore, nulla mi manchera". "De HEERE is mijn Herder, mij zal niets ontbreken."

Waldenzen-kerk Pra del Torno
Waldenzen-kerk Pra del Torno

De Waldenzen-kerk in het dorp Pra del Torno (1024 m.). Dit is een van de oudste en interessantste plaatsen in de Waldenzen-valleien. Het was in de middeleeuwen de ontmoetingsplaats van de Barben, ofwel Waldenzen-predikanten, en hier stond hun oude college. De positie van het dorp maakte het tot een toevluchtsoord voor de inwoners van Torre Pellice en Angrogna wanneer zij in gevaar van een aanval waren. Veel hevige gevechten hebben in deze omgeving plaatsgevonden.

Het Barben-College
Het Barben-College

Het Barben-College, iets boven Pra del Torno. Volgens overlevering werden deze gebouwtjes reeds zeer ver terug in het verleden gebruikt als College. Hier werden in de middeleeuwen Evangelisten opgeleid die het Evangelie naar alle delen van Europa brachten. In ditzelfde kleine gebouw vertaalde Olivetanus (Calvijns neef) de Bijbel in het Frans na de Synode van Chanforan.

De Vachera
De Vachera

De Vachera. Een soort hoogvlakte in de buurt van Pra del Torno op 1461 m. hoogte. Het kan hier nogal eens mistig zijn, door de wolken die er dan hangen. Deze plaats was altijd het toneel van hevige gevechten. De beroemdste daarvan waren die van 1561, toen verscheidene bijna onweerstaanbare aanvallen van de vijand niettemin door een handvol Waldenzen werden afgeslagen.

De Vachera
De Vachera
De Vachera
De Vachera
Waldenzen-kerkje Rocca Piatta
Waldenzen-kerkje Rocca Piatta

Omgeving Waldenzen-kerkje van Rocca Piatta. Rocca Piatta ligt in een klein dal ten oosten van de Angrogna-vallei.

Waldenzen-kerkje Rocca Piatta
Waldenzen-kerkje Rocca Piatta

Het Waldenzen-kerkje van Rocca Piatta van dichterbij, met kerkhof.

Rocca Piatta
Rocca Piatta

Onderweg naar de Rocca Gheisa. In de verte is het dorpje Rocca Piatta te zien.

Rocca Gheisa
Rocca Gheisa

De Rocca Gheisa (achter het muurtje). In tijd van vervolging een verborgen plaats van samenkomst in de vorm van een (halfrond) amfitheater.

Foto's van de Angrogna-vallei

 

De Angrogna-vallei is een zijdal van de Pellice-vallei. Via de dorpjes Angrogna en Serre voert de weg naar Pra del Torno (ruim 1000 m) aan het eind van het dal. Voor de tijd van de reformatie kregen de predikers ('Barben') hier hun opleiding. Boven Pra del Torno ligt de hoogvlakte Vachera (ca. 1460 m).

 

Hier onder enige foto's uit deze vallei.

 

   Foto vergroten en beschrijving lezen: foto aanklikken