
Revival Site Holland
"God is getrouw ..."
1Kor.1:9
Gebed om Herleving
"God is getrouw ..."
1Kor.1:9
Gebed om Herleving
"... Die het ook doen zal"
1Thess. 5:24
Geschiedenis / Europa / Italië / Angrogna-vallei
Foto's van de Angrogna-vallei
De Angrogna-vallei is een zijdal van de Pellice-vallei. Via de dorpjes Angrogna en Serre voert de weg naar Pra del Torno (ruim 1000 m) aan het eind van het dal. Voor de tijd van de reformatie kregen de predikers ('Barben') hier hun opleiding. Boven Pra del Torno ligt de hoogvlakte Vachera (ca. 1460 m).
Hier onder enige foto's uit deze vallei.
Foto vergroten en beschrijving lezen: foto aanklikken
Angrogna

De Angrogna-vallei. Deze vallei ligt ten noorden van de Pellice-vallei.

Het oudste bewaard gebleven kerkje in de Valleien, daterend uit 1555. Voor deze tijd hadden de Waldenzen geen kerken, maar kwamen bijeen in gewone huizen, grotten of op de hellingen. Zie op de voorgevel het embleem van de Waldenzen: een kandelaar en zeven sterren eromheen, met als opschrift: Lux lucet in tenebris (Het licht schijnt in de duisternis). De tekst komt uit Jesaja 51:3: "L'Eternel a pitié de Sion". Letterlijk vertaald: "De Eeuwige (Frans voor 'HEERE') heeft Zich over Sion ontfermd."

In 1532 kwamen duizenden hier samen om een vraag van het hoogste belang te bespreken: "Behoort de Kerk van de Valleien de Reformatie aan te hangen, of zich afzijdig te houden?" Farel en andere Reformatoren waren aanwezig om de Waldenzen aan te sporen dat zij de hand zouden reiken aan de Kerken van de Reformatie. Uiteindelijk besloot de Synode bevestigend. Het gevolg van deze bijeenkomst was een grote opwekking in de Valleien – een tijd van geestelijke zegen volgde gedurende bijna dertig jaar.

Het pad naar de Gheisa d'la tana (grotkerk) tussen Angrogna en Serre, waar in de dagen der vervolging kleine groepjes mensen luisterden naar de verkondiging van het Evangelie. Ondertussen stonden op de heuvels rondom schildwachten om te waarschuwen als de vijand naderde.

Bij de Gheisa d'la tana (grotkerk). De ingang bevindt zich hier links achteraan. Men kan er alleen gebukt doorheen. Rechts is een gedenkplaat te zien.

Rotsen in de buurt van de grotkerk.

Het dorp San Lorenzo (nu Angrogna genoemd), op 782 m. In het midden het Waldenzen-kerkje.

De Waldenzen-kerk van Serre. Zie voor een verslag van een dienst in deze kerk: Geschiedenis / Europa / Italië > "Een kerkdienst in Serre (1844)".

De deur van de Waldenzen-kerk te Serre. Let ook hier op het embleem. De tekst (Italiaans) is Psalm 23:1: "L'Eterno e il mio pastore, nulla mi manchera". "De HEERE is mijn Herder, mij zal niets ontbreken."

De Waldenzen-kerk in het dorp Pra del Torno (1024 m.). Dit is een van de oudste en interessantste plaatsen in de Waldenzen-valleien. Het was in de middeleeuwen de ontmoetingsplaats van de Barben, ofwel Waldenzen-predikanten, en hier stond hun oude college. De positie van het dorp maakte het tot een toevluchtsoord voor de inwoners van Torre Pellice en Angrogna wanneer zij in gevaar van een aanval waren. Veel hevige gevechten hebben in deze omgeving plaatsgevonden.

Het Barben-College, iets boven Pra del Torno. Volgens overlevering werden deze gebouwtjes reeds zeer ver terug in het verleden gebruikt als College. Hier werden in de middeleeuwen Evangelisten opgeleid die het Evangelie naar alle delen van Europa brachten. In ditzelfde kleine gebouw vertaalde Olivetanus (Calvijns neef) de Bijbel in het Frans na de Synode van Chanforan.

De Vachera. Een soort hoogvlakte in de buurt van Pra del Torno op 1461 m. hoogte. Het kan hier nogal eens mistig zijn, door de wolken die er dan hangen. Deze plaats was altijd het toneel van hevige gevechten. De beroemdste daarvan waren die van 1561, toen verscheidene bijna onweerstaanbare aanvallen van de vijand niettemin door een handvol Waldenzen werden afgeslagen.



Omgeving Waldenzen-kerkje van Rocca Piatta. Rocca Piatta ligt in een klein dal ten oosten van de Angrogna-vallei.

Het Waldenzen-kerkje van Rocca Piatta van dichterbij, met kerkhof.

Onderweg naar de Rocca Gheisa. In de verte is het dorpje Rocca Piatta te zien.

De Rocca Gheisa (achter het muurtje). In tijd van vervolging een verborgen plaats van samenkomst in de vorm van een (halfrond) amfitheater.
"... Die het ook doen zal"
1Thess. 5:24